Roberto – Wittenvrouwenijs

Gepost op March 6, 2006 door

De Italiaanse ijsmakers in Utrecht zijn met mythes omgeven. Zo zou de explosie aan ijszaken een gevolg zijn van ruzie binnen de families, waardoor zonen, schoonzonen en kleinkinderen in eigen zaken aan hun eigen recepten zijn gaan werken. Het is een apocrief verhaal, maar als het waar is dan is het een zakelijker beslissing dan die van de kok van Spaans restaurant Casa Sanchez, die (naar verluidt) na een familieruzie zich ophing, waarna iedereen met een pak Knorr Wereldgerechten Paella een betere paella maakte dan Casa Sanchez. Waarna de tent failliet ging.

Ik heb het geluk dat ik op loopafstand van Roberto (Poortstraat 93) woon. Gelukkig niet ernaast, want het is er altijd zo druk voor de deur met fietsen, verkeerd geparkeerde auto’s en dubbeldikke rijen, dat ik onmiddellijk zou verhuizen. Roberto is een begrip en dat komt bijvoorbeeld ook door zijn haringijs met uitjes en het ‘broodje ijs’. Hij houdt van experimenteren, met geregeld nieuwe smaken.

Ik ben niet zo van experimenteren, dus ik beperk me altijd tot twee klassiekers: Capriccio (roomijs met karamelpinda’s en karamelsaus) en Witte(n)vrouwen (kwarkijs met honing en geroosterde sesamzaadjes). Goddelijk lekker en met niets te vergelijken, zelfs niet met de chicste smaken van Hertog, Ha-he-ho-heugen Daszjh of Ben & Jerry’s.

Roberto is dit jaar opnieuw ingericht, wat er op neerkomt dat er meer mensen binnen kunnen staan. De buren zullen opgelucht ademhalen. De bediening is efficiënt en vriendelijk, alhoewel ik me in nabijheid van Roberto altijd de neiging heb me te gaan gedragen alsof de ‘soup-nazi’ uit Seinfeld tegenover me staat. Ik denk dat het meer over mij zegt dan over hem.

Wat trouwens wel fijn is: het Italiaanse ijs is in Utrecht al jaren even duur. In 1992 betaalde ik 75 cent per bolletje en dat doe ik nu nog steeds. Zei ze ironisch. Het is overigens wel opvallend dat alle Italiaanse-ijszaken 75 cent rekenen. Zo heftig zal die familieruzie dan ook weer niet geweest zijn.

Smaak: 8
Prijs/kwaliteit: 8
Ambiance: 7
Bediening: 8

Reacties (1)

 

  1. Oxysept says:

    De afgelopen weken weder twee keer bij Roberto geweest, en het was weder twee keer enorm knallen! Wat een vakman, wat een klasbak, wat een rasartiest, die Roberto. Veel beter dan het zwaar overschatte Il Mulino (Molino?) waar het elke warme avond ook rijendik staat.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.