Ju!ii

Gepost op March 20, 2006 door

Om te vieren dat ik onlangs jarig ben geweest en per 1 april (geen grap!) weer een baan heb, nam ik mijn ouders mee uit eten. Eén van de koks van Luce had me een tijdje geleden Ju!ii aangeraden. Aangezien ik Luce nogal hoog heb zitten, leek me dat een goede keuze.

Ju!ii – ik heb die rare naam niet bedacht – is gevestigd in de Jan van Scorelstraat 21. De aankleding is steriel wit en de meubilering van de strakke. De enige kleur in Ju!ii komt van geinige lampen in het plafond, die – naar gelang van de gemoedstoestand van de bediening – accenten in geel, groen of rood krijgen. Gelukkig snapt de bediening dat rood het beste werkt. Naarmate de avond vorderde, werd de belichting niet alleen roder maar vooral ook minder, wat een goede keuze lijkt in een overmatig witte omgeving. Overigens werkt dat weer niet zo goed bij oudere gasten: mijn ouders hadden wat moeite om de kaart te lezen en de oma aan de tafel naast ons liet het lezen van de kaart maar helemaal over aan haar kleinzoon.

De kaart bevat niet heel veel gerechten. Voorgerechten zijn zo rond de 3 euro, hoofdgerechten 8 euro en desserts rond de 8,50 euro. Dat lijkt goedkoop en mijn ouders waren dan ook positief verrast. Maar in een minder leesbare roodachtige kleur wordt op de menukaart aangegeven dat men twee à drie ‘dishes’ aanraadt omdat het kleine porties zijn. Aangezien het inmiddels donkerder en roder was geworden in Ju!ii, hadden mijn ouders dat niet gezien. Voordeel van senioren is echter dat ze minder eten en genoegen nemen met kleinere porties. De oma aan de tafel naast ons had echter duidelijk moeite met dit concept van verschillende ‘dishes’.

Ik had vooraf de crème van blauwschimmelkaas met spiesjes van kleine champignons. De champignons waren wel heel klein en de crème mocht wat uitgesprokener smaken. Mijn ouders deelden een combinatie van verschillende voorgerechtjes: behalve de champignonspiesjes ook cassavechips met chilisaus en spiesjes van gerookte zalm. De cassavechips waren weliswaar zelf gebakken, maar in principe kun je ze ook gewoon bij de Appie kopen, wat ook geldt voor de saus die erbij werd geserveerd. Nogal lafjes derhalve om dat op de kaart te zetten. De gerookte zalm was daarentegen weer wel lekker en bijzonder volgens mijn ouders.

De hoofdgerechten dan. Ik nam de huisgerookte eendenborst met gepocheerde pruimen en een terrine van eendenlever. Daarbij nam ik de terrine van gerookte zalm, heilbot, makreel en paling met gekonfijte tomaat. Beide gerechten waren nogal vlak van smaak. De eendenborst werd gered door de honingachtige saus waarin hij gedipt kon worden. De visterrine leek in eerste instantie mooi en lekker, maar al snel bleek ook hier weer dat de smaak nogal vlak was. Je kon de losse vissoorten proeven, maar daar hield het ook mee op. Het leek qua smaak daarmee veel op de welbekende vissalades die je met kerst bestelt bij je lokale visboer.

Mijn moeder had de zeebaarsfilet met venkel en huisgedroogde tomaat. Ze was daar zeer over te spreken. In plaats van venkel en tomaat kreeg ze er spinazie en kleine garnaaltjes bij – ook lekker! Dit gerecht zag er ook nog eens het lekkerst uit. Mijn vader had in basilicum gemarineerd lamsvlees in brickdeeg verpakt, met Franse frietjes. Dat bleken twee loempiaatjes met lamsvlees te zijn die volgens mijn vader best lekker waren. Toen één ‘dish’ toch te weinig bleek voor mijn ouders, bestelden ze beiden nog de dun gesneden serranoham met meloen. Vooral de daarbij geserveerde luchtige meloenmousse was de bom.

Als dessert nam ik het warme chocoladetaartje met yoghurtijs. Deze was inderdaad warm en bijna helemaal vloeibaar van binnen. Dat was dus wel knallen, ook qua smaak! Jammer echter dat het zo’n klein taartje was. Mijn moeder had de welbekende kaasplank en mijn vader het taartje van bosvruchtenmousse en vanille met een coulis van bosvruchten. De desserts waren allemaal erg lekker en knallen maar ook allemaal aan de kleine kant.

Het eten werd opgediend door een grote, stoer uitziende kok die elke keer netjes uitlegde wat er geserveerd werd. De bediening was goed en zeer correct. Onze jassen werden meteen toen we binnenkwamen door een leuke jonge mevrouw aangenomen. Omdat er letterlijk een vonk oversprong tussen mijn vader en de mevrouw was het flirten door mijn vader de rest van de avond niet van de lucht. Mijn moeder werd in het geflirt niet overgeslagen: het scheelde maar weinig of de jongeman die onze bestelling opnam had gevraagd wat mijn zus wilde eten.

Al met al vond ik alle porties nogal aan de kleine kant. Veel van de voor- en hoofdgerechten waren nogal vlak van smaak, daar waar de desserts qua smaak juist weer knallen waren. Van het gebruik van kruiden in de hoofdgerechten lijkt men bij Ju!ii helaas nog niet echt te hebben gehoord.

De prijzen leken in eerste instantie mee te vallen, maar de rekening voor drie personen inclusief drank en koffie na bedroeg ruim 100 euro. Aangezien ik door de klein uitvallende porties niet vol zat, viel de prijs dus een beetje tegen. Ju!ii accepteert overigens geen creditcards, een beetje vreemd.

Het net om de hoek gelegen Vroom is wat mij betreft een betere optie. Vroom is weliswaar iets duurder, maar het eten is er vele malen beter. Hopelijk houdt Ju!ii de volgende keer bij het samenstellen van het menu (dat elke drie weken wisselt) meer rekening met het toevoegen van kruiden in de voor- en hoofdgerechten.

Smaak: 6
Prijs/kwaliteit: 6
Ambiance: 7.5
Bediening: 8

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.