HappieTaria (De Baas)

Gepost op March 14, 2006 door

Al sinds 1993 organiseert stichting Happy Gift samen met gggristelijke studentverenigingen HappieTaria’s in een flink aantal studentensteden, waaronder ook Utrecht. Een HappieTaria is een tijdelijk restaurant dat geheel op vrijwilligers draait. De opbrengst wordt door de stichting verdrievoudigd en gaat naar projecten die bijdragen aan de armoedebestrijding in derdewereldlanden. Uit eten voor het goede doel dus! De opbrengsten van de Utrechtse HappieTaria gaan overigens naar Colombia.

De HappieTaria in Utrecht is tijdelijk gevestigd in eetcafé de Baas (Lijnmarkt 8). Toen we binnenkwamen was het behoorlijk druk en moesten we even aan de bar wachten tot er een tafeltje vrij kwam. Het was een speciale avond, want de Utrechtse horecamaffiabaas Henk Westbroek was één van de vrijwilligers in de bediening. Ik kan me niet voorstellen dat Henk ooit heeft gestudeerd, laat staan lid is geweest van een gggristelijke studentenvereniging, maar hij stond er toch maar mooi. De zanger van Het Goede Doel voor het goede doel! Jammer dat er een fotograaf aanwezig was die dit alles op de gevoelige plaat vastlegde. De komende dagen moet u dus de Utrechtse media maar eens uitpluizen voor een foto van vrijwilliger Henk!

De dames in de bediening (de mannen stonden allemaal achter de bar) droegen geinige sjerpen om herkenbaar te zijn ten opzichte van de studentikoze cliëntèle. Het was te merken dat het vrijwilligers waren, maar dat maakte de sfeer ook wel weer ontspannen. Op de tafels liggen kaartjes met allerhande grappige en indrukwekkende feiten over derdewereldlanden. Wist u bijvoorbeeld dat een parkeermeter in Nederland in 1 dag meer verdient dan een heel gezin in een maand in een derdewereldland?

Nadat we een drankje hadden gedronken aan de bar, mochten we toch ineens aan die leuke kleine tafel zitten die de hele tijd al onbezet was geweest. De menukaart deed denken aan die van een mensa: eenvoudige gerechten met een kleine hippige twist voor betaalbare prijzen. De gemiddelde leeftijd van de aanwezigen was die avond dan ook iets van 20. Dit overigens ondanks de aanwezigheid van ons (beiden 34+) en van Henk (zijn haar zag eruit als 60+)!

Als voorgerecht namen J. en ik beiden de komkommersalade met gemarineerde geitenkaas. Een simpel gerecht, maar de marinade was behoorlijk de bom door de mosterdzaad die licht de overhand had in de smaak. Zelfs de kappertjes smaakten naar mosterd en dat was verrassend lekker.

Als hoofdgerecht nam ik de biefstuk met rodewijnsaus, met gebakken aardappeltjes, een heel klein beetje mayonaise en een beetje broccoli. De biefstuk was een beetje droog omdat hij redelijk doorbakken was. Gelukkig was hij niet, zoals zo vaak in eetcafés tegenwoordig, hard en rauw van binnen. De rodewijnsaus was niet als zodanig herkenbaar en leek helaas meer op jus uit een pakje. Jammer dat dit het duurste gerecht van de kaart was. Oké, 8,50 euro is niet veel, maar toch! Nee, dan de broccoli-pesto-taart van J. Die was de bom! Ik mocht me gelukkig prijzen dat ik wat hapjes van haar kreeg. De pesto was lekker, maar overheerste de broccoli niet. De toplaag was mooi krokant en bevatte pijnboompitten.

Als nagerecht nam ik de fruitsalade met een bolletje ijs. Simpel en lekker, niks mis mee. J. nam een kopje thee met bonbons.

HappieTaria is in Utrecht nog één week open. Op de laatste avond (woensdag 22 maart) is er een veiling en een feest. De gemiddelde prijs van een hoofdgerecht is 7 euro, voor een voorgerecht betaal je gemiddeld 3,75 euro en een nagerecht kost ook iets van 3,75 euro. En ook de fooien gaan, verdrievoudigd, rechtstreeks naar het goede doel!

Smaak: 7 (vooral door de broccoli-pesto taart!)
Prijs/kwaliteit: 8,5
Ambiance: 6,5
Bediening: 6,5

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.