Karel V

Gepost op December 22, 2005 door

Dat zijn van die dingen: ik ben uit eten, ik geniet (of niet, wat vaker voorkomt), ik betaal de rekening (wat altijd het geval is, want mijn vrienden en vriendinnen zijn uitvreters, of pretenderen dat te zijn, omdat het namelijk aanhalingstekens openen kunstenaars dan wel schrijvers aanhalingstekens sluiten zijn, en aanhalingstekens openen kunstenaars dan wel schrijvers aanhalingstekens sluiten voelen zich verheven boven hardwerkende belastingbetalers als ikzelf en vinden het niet meer dan normaal dat een ander altijd hun calorieën bekostigt, maar laat ik mij niet opwinden) en als ik dan maanden later nog eens aan de uitspatting terugdenk, besef ik: verrek, over deze culinaire ervaring had ik dus een recensie moeten schrijven voor Maarhoewashet. Duizend excuses, ik zal mijn leven beteren.

De laatste maanden heb ik geknaagd bij Dendermonde, Karel V, Wilhelminapark, Paradijs, Soms, Ilha, Deeg, Goesting, Djakarta en ook heb ik de bierbommen van café De Stad per kilobak tot mij genomen. Als ik terugdenk aan deze gastronomische Werdegang (ik probeer iedere dag ten minste eenmaal dit woord ergens te gebruiken), heeft het bezoek aan Karel V de meeste indruk op mij gemaakt. Ik heb op deze zijde wel eens onaardige dingen over de oude laafplaats van de keizer geschreven, maar toegegeven: smaakologisch hebben ze zich daar volledig gerevancheerd.

Mijn aanstaande en ik hadden een menu waarvan ik de naam kwijt ben, maar wat erop neerkwam dat we tien gangen kregen voorgeschoteld en dat alles eromheen (wijnen, aperitiefjes, digestieven, sigaren, koffie’s, alles) inbegrepen was. Dit kostte ons (eh… mij) dus wel 195 eurine per persoon, maar een completere maaltijd heb ik niet in mijn leven meegemaakt, en dan tel ik de uitspattingen bij snackbar De Ronde Hoek in het Limburgse Klappekutkerke dus mee.

Waar vroeger Karel V zich nog wel eens schuldig maakte aan proleterige overschatte voedselporno, spat de creativiteit nu van de borden. We kregen zelfs gerechtjes in doorzichtige folie geserveerd, en bij een ander restaurant zou je dan denken dat je in een psychologische test bent geraakt of dat er een aanhalingstekens openen kunstenaar aanhalingstekens sluiten gek geworden is, maar bij Karel V valt zo’n gerecht geweldig op zijn plaats. Sinds vorig jaar heeft het restaurant een Michelinster, en dit lijkt mij meer dan verdiend. Zo, die zit!

Smaak: 9
Prijs/kwaliteit: hoge prijs/hoge kwaliteit
Creativiteit: 9
Ambiance: 8,5 (hoe beter het eten, hoe beter de ambiance, vroeger was Karel V een beetje aanstellerig, nu klopt het veel beter)
Bediening: 8,5 (idem)

Culinaire bijsluiter: maaltijden genoten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.