Oosterkade (openingsweekend)

Gepost op July 24, 2005 door

Al een dikke maand voor de opening van Oosterkade gonsde het in horeca-Utrecht; transfers van barmannen, boekingen van dj’s en verhitte discussies over de zonuren op het het nieuwe terras deden de ronde. De pr-hype was dan ook niet mals. Flyers, posters en gigantische advertenties in de Uitloper stortten zich uit over het Utrechtse uitgaansvolk. Door de kreet ‘Soulfood & more’ gingen bij de MHWH-critici echter de oude oorlogswonden een beetje kriebelen. Wij hielden ons hart een beetje vast. Voor zover je dat een beetje kunt doen.

We spoelen even een maandje vooruit. Via de gebruikelijke kanalen werd bij MHWH bekend dat de openingsavond (vrijdagavond) een groot succes was. Blijkbaar zat het stampvol en ging het feest tot in de kleine uurtjes door. Volgens goede Utrechtse horecatraditie was er ook al gelijk gedonder met de buren. Puntje erbij, wat ons betreft. De zaterdag na de opening was het tijd om Oosterkade te vereren met een random onaangekondigd incognitobezoek. De opplaksnorren, pruiken en zonnebrillen werden uit de kast gehaald en wij vervoegden ons richting het Oosten.

Toen wij rond half elf arriveerden, stonden er al twee portiers voor de deur. Blijkbaar werkten onze vermommingen prima: na de full body cavity search (waar we zelf om moesten vragen) mochten we naar binnen. Oosterkade is gevestigd in een omgebouwde taxicentrale annex garage. Het is te zien dat er aardig wat verspijkerd is. Achterin zit een grote bar met barkrukken. Er kan dus geborreld worden. Het grootste gedeelte van de zaak is bezet door tafeltjes voor het diner. Er kan dus gegeten worden. In het midden zit een grote jaren-zeventigzitkuil met een groot aantal kussentjes. Er kan dus ook gelounged worden! Kijken we door de voorpui naar buiten dan zien we ook nog een redelijk groot terras staan. Aha, terrashangen is ook mogelijk. Kijken we vervolgens naar rechtsachterin dan zien we een podium, een hoop discolampen en dj-booth. Jemig, de voetjes kunnen dus ook nog van de vloer. Oosterkade hanteert duidelijk niet de sniper rifle, maar gebruikt liever het hagelgeweer.

Goed, wij nestelden ons bij de bar en begonnen traditioneel met een Pisang Ambon-jus en een paar Breezers. De sfeer was echter nog niet helemaal lekker. Beetje onwennig denk ik, door al die nieuwigheid. Of misschien was het de Pisang Ambon. Of misschien kwam het wel door de tafels waaraan nog veel eters zaten; borrelen in een restaurant vind ik altijd een beetje raar. Maar gelukkig kwam naarmate de alcohol vloeide de sfeer er wat meer in. De mannen van Nobody Beats the Drum deden een liveoptreden met een batterij aan apparatuur waar ze in Houston ‘U’ tegen zeggen. Het volume ging omhoog en de mensen kwamen van hun plek.

Maar pas bij het optreden van Seymour Bits ging het dak er echt af. Superheld Rocco Dragonbreath en de twee gewillige danseressen waren daarbij de puntjes op de i. Bootybass en dikke electrofunk deden ons zo zweten en bewegen dat de lijm van onze plaksnorren er van ging smelten. Puntje van kritiek is wel dat het geluid alleen direct voor het podium redelijk goed is. Ga je verder achterin zitten, dan wordt het al snel een wazige brij. Inmiddels was het ook al aardig vol aan het lopen en waren al zeker twee MHWH-ers meer bezig met het aanbod van loslopend vers fruit dan met het vervullen van hun taak als horecacriticus. It’s a dirty job… Afijn.

Na nog een uit de hand gelopen kussengevecht in de loungeput, een proeverij van de lokale cocktails, een proeverij van de jopenparade, een bruine sessie in het toilet en een aantal schaamteloze dansuitvoeringen op de beats van de DiscoTwins was het tijd om naar huis te kruipen. Het plan om een paar van de zeer gelikte Moet&Chandon-asbakken; achterover te drukken werd helaas vergeten.

U weet natuurlijk dat wij de stringente toetscriteria van MHWH hoog in het vaandel hebben staan en ook dat wij deze na een paar liter alcohol direct weer overboord kieperen. Daarom kan ik niet anders concluderen dan dat het openingsweekend van Oosterkade een succes was. Is het een bijzondere tent dan? Neuh, niet echt. Is het dan heel duur of juist heel goedkoop? Neuh, ook niet echt. Is het dan misschien heel mooi ingericht? Mwoah… Laten we het er op houden dat zaterdag een goed feest was. Het restaurant en het terras zullen wij nog voor u gaan testen. Ik moet sowieso nog terug voor die asbakken…

Ambiance: 8
Geluid: 6
Loslopend vers fruit: 9
Asbakken: 10

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.