Asya (restaurant)

Gepost op January 11, 2005 door

Sinds ik weer fijn ben teruggekeerd in het Utrechtse en mijn eigengekochte huisje bewoon, fiets ik dagelijks een stuk van de Amsterdamsestraatweg op en neer: ‘s morgens naar het centraal station en ‘s avonds weer naar huis. Zo was het me laatst opgevallen dat er naast de Asya Döner Kebab Grillroom tegenwoordig ook een Asya Restaurant (Lokanta) was. Ik had al een keer stiekem naar binnen gekeken en het zag er naar uit dat ze niet alleen een restaurant waren maar ook aan afhalen deden. Gisteravond fietste ik weer naar huis en bedacht me ter hoogte van Asya dat ik geen zin had om te koken en het afhaalgedeelte maar eens moest gaan tjekken.

Mijn fiets zette ik neer aan de overkant, pal naast het hippe Cyberwash, waar je tijdens het wassen en drogen van je kleding fijn kunt zonnebanken en/of internetten in een fleurig gekleurde omgeving van hippe banken en stoelen. Daarna deed ik een nipt succesvolle poging om aan de overkant te geraken, me tussen alle foutgeparkeerde auto’s doorwurmend en ondertussen opgevoerde scooters en tweedehands Mercedessen ontwijkend. Je kunt zeggen van de Amsterdamsestraatweg wat je wilt, maar niet dat het er niet levendig is!

Ik ging naar binnen, hijgde even uit, en keek eens rond. Het zag er van binnen wat kaal en minimalistisch uit. Dat is doorgaans een plus, maar in dit geval leek het interieur op dat van een afgeragde kantine van een papierfabriek. Het plafond zag er bovendien uit alsof het was overgenomen van een in de jaren tachtig failliet gegane Chinees met van die gouden voegen. Wat wel weer een goed teken was, was dat er een aantal morsige en besnorde Turkse mannen met smaak zaten te smikkelen. De authentiek ogende besnorde man achter de toonbank, die overigens sprekend leek op Kees van Kootens uitvoering van Pamuk, kwam me al snel (en vriendelijk) tegemoet.

Na mijn ogenschijnlijk verwarrende vraag of men ook aan afhalen deed, kreeg ik na een diepe ademhaling een Turks-Nederlands antwoord. Ik begreep min of meer uit zijn woorden dat je wel kon afhalen, maar dat je helaas niet alles van de menukaart kon bestellen. Wel kon ik datgene bestellen wat in de vitrine lag. Het zag er redelijk authentiek Turks uit (ben een keer half Turkije doorgereden in een oude afgeragde Tofas, de Turkse variant van de Fiat) en ik liet me door de man netjes voorlichten. Er was iets met kip, iets vegetarisch, iets met gehakt en iets met lever. Daarnaast nog wat sidedishes zoals rijst en aardappel en een viertal soepen. Verder was er nog een kleine vitrine met kebabs en köftes.

Ik koos voor een soort van stoofpotje met blokjes lever en lamsvlees in rode, mild-pittige saus met groenten en wilde rijst. Het werd voor me opgewarmd en ik kon al snel afrekenen: 8 euro tezamen. Rap naar huis fietsen en oppeuzelen dus! Het was lekker, een tikje pittig en ruimschoots voldoende. Bovendien bleek thuis dat ik er verse stukken Turks brood bij had gekregen die erg lekker combineerden met de dunne saus. Een goed en redelijk betaalbaar alternatief dus voor de afhaalchinees en een döner!

Ambiance: 2,5
Smaak: 7
Bediening: 7
Prijs/kwaliteit: 6

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.