Absinterklaas 2004 in De Bastaard

Gepost op December 13, 2004 door

De zondagavond na Sinterklaas staat in cafe De Bastaard traditioneel in het teken van de Absinterklaasavond, een door Jack Nouws en Jim Rotteveel opgezet cultureel en hoogst illegaal drankgelag rondom het mysterieuze groene goedje absint. Aangezien in De Bastaard altijd veel culturele types met multimedia-brillen rondhangen, is dit cafe daarvoor een uiterst geschikte lokatie.

Achter in de zaak wordt, afgeschermd door een gordijntje om de politie buiten te houden, de sfeer herschapen van een Parijse nachtclub uit de tijd toen absint nog in grote hoeveelheden door iedere bordeelbezoeker werd geconsumeerd. Verder zien we een podium, tafeltjes, een traditioneel onhandige microfoon op standaard en natuurlijk stoelen, absint en hapjes. Er is plaats voor maar ongeveer 40 gasten, dus een intieme sfeer is gegarandeerd.

Deze derde Absinterklaas was een beetje anders dan de vorige edities, omdat sinds 23 juli 2004 absint weer boven de toonbank verkocht mag worden in Nederland. Culturele types beleven natuurlijk geen lol aan het consumeren van legaal verkrijgbare drankjes, dus had Jack Nouws thuis maar eens even flink wat absintrecepten erop nageslagen en zijn eigen toverdrankjes gestookt. Volgens Jack bevatte zijn brouwsels minstens tien keer de wettelijk toegestane hoeveelheid actieve absintstoffen, maar was de drank na wat experimenten niet dodelijk of anderszins gevaarlijk gebleken. Dolle pret dus!

Nadat de veelbelovende en getalenteerde cabaretiere Katinka Polderman het spits had afgebeten met een vrolijk liedje over onverwacht bezoek, werden de eerste glazen absint geserveerd. Omdat het goedje zelf nogal bitter is, is het zaak om er voldoende suiker in op te lossen. De suiker wordt op een lepeltje gelegd, even in de absint gedoopt, in de hens gestoken en – als het vlammetje eindelijk is gedoofd – door de absint geroerd. (Herhaal naar smaak.) Vervolgens kan het geheel eventueel, a la Pastis, met water worden aangelengd. Absint drinken is kortom een ritueel dat veel weg heeft van het basen van drugs zoals je dat in en om Hoog Catharijne kunt bewonderen.

Helaas voor Jack Nouws was zijn zelfgestookte absint zo verschrikkelijk smerig dat zelfs de meest doorgewaterde alcoholist niet verder dan een paar slokjes kwam. Gelukkig waren er aan de bar ook nog wat beter drinkbare absintvarianten verkrijgbaar.

Toen was het tijd voor Spunk-schrijver Oscar Kocken om het eerste van zijn drie blokjes in te vullen. Oscar droeg een omgekeerde eend op zijn hoofd, en af en toe praatte hij achterstevoren, zodat duivelse boodschappen kwamen doorsijpelen. Nog maar een absint, om de smaak van de in absint gemarineerde kippenboutjes met honing-sojasaus weg te spoelen. Ik zag een Utrechtse Schrijver vol walging zijn kippenboutje in het oor van zijn buurman stoppen, waarna hij al moonwalkend over de honing-sojasaus begon te glijden.

Na weer een paar uiterst grappige liedjes van Katinka, een verhaaltje van Robert van Eijden, wat Motortoaster-werk van GabriĆ«l Kousbroek (die ook ter plekke ‘grafische kunst’ maakte die achteraf voor verschrikkelijke prijzen werd geveild) en wat gedichten door een dichter/schrijver van wie de naam mij is ontschoten, bleek ook nog een der dragers van de kist van wijlen Prins Bernhard aanwezig te zijn. Deze persoon wist ook veel over Kalashnikovs en Duitse WW2-wapens, maar wat precies de link met Bernhard was, werd niet duidelijk.

Jack Nouws transformeerde in een giraf met een Kalashnikov, bier en absint vloeiden rijkelijk, de muren werden de vloer en andersom en gezelligheid was er alom. Helaas was de wat meer drinkbare absint niet echt hallucinerend, dus hadden we misschien beter de bocht van Jack Nouws kunnen drinken, maar al met al mocht dat de pret niet drukken. Een leuke avond dus, en respect voor de special fx die Jack Nouws en kornuiten zo effectief door middel van spiegels en rook op het publiek hebben losgelaten!

[ Update 15-12: Bekijk een door Francisco van Jole gemaakt filmpje van de avond en neem kennis van de, ehrm, aparte absintrecepten van Jack Nouws. ]

Ambiance: 9

Smaak van zelfgestookte bocht: 1

Smaak van commerciele absint: 7

Bediening: 8

Special FX: 9!

Prijs/kwaliteit: 8

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.