Gutenberg

Gepost op November 27, 2004 door

Sinds drie maanden hebben de studenten op de Uithof er een nieuwe horecagelegenheid bij: Gutenberg (U weet wel: Johannes Gutenberg (ca. 1394-1468) geldt als de uitvinder van de boekdrukkunst. Hij werkte te Straatsburg (ca. 1440) en Mainz (ca. 1450). Zijn bekendste werk is de in 1455 voltooide Gutenberg-bijbel. bron: Wikipedia).

Het gonsde on- en offline al dat de koffie daar knallen was. Nu doe ik zo mogelijk alles om niet veroordeeld te zijn tot Bagels & Zo dus zette ik me over mijn aversie tegen studenten heen en reed over wat busbanen met mijn autootje naar de Uithof. (Wist u dat u daar kosjere parkeergelegenheden hebt op plaatsen waarvan het onmogelijk is er legaal heen te rijden?)

In Gutenberg (Heidelberglaan 3) komt Sartre je geest binnengewandeld. Het is rood/zwart/minimalistisch en er mag niet gerookt worden (wat weer niet des Sartre’s is als ik het wel heb, maar toch). Het niet roken in de gelegenheid verklaart wellicht waarom het niet vol was, zoals bij de andere horecagelegenheden op de Uithof. Maar de tent draait goed, aldus de uitbater. Gutenberg is van de Universiteit en is verbonden aan de bibliotheek. De openingstijden van Gutenberg zijn dus ook die van de bieb. Mogelijk gaan ze in de toekomst ook op zondag open. De eigenaar komt wel gewoon van de horeca en hem is de taak gegeven er ‘het beste van te maken’.

Nou, de proef op de som dan maar. Ik neem een latte machiato (of zo) wat zoveel betekent als melk met een vleugje verdwaalde koffie. De uitbater vraagt me of ik het echt zeker weet. Ik herhaal mijn verzoek drie keer en hij blijft bedenkelijk kijken. Maar hij wordt niet irritant. Sterker nog, hij is best aardig! Mijn koffiegenoot M. neemt een caramel cappuccino (hele zoete meuk). En we delen een focaccia met mozzarella en salami. Alle drie de bestellingen zijn knallen. Mijn melk met vleugje koffie is eigenlijk zoals ik in overige gelegenheden mijn koffie verkeerd krijg. De mozzarella op de focaccia druipt heerlijk en het broodje is lekker gekruid met een boel rozemarijn. Enfin, op naar het echte werk.

Ik sluit het geheel af met een ristretto. Een minikopje met een minidruppeltje koffie, maar zodra de slok is verdwenen heb ik genoeg koffie binnen om de rest van de dag te blijven stuiteren. Oeh! De smaak! Het vult je hele mond en houdt zelfs Sartre in je gedachten wakker. De ristretto is erg existentialistisch. O ja, ik hap nog even in een blueberry-muffin. Lekker vochtig, zo heb ik mijn muffins graag. Rowr!

Ach, vooruit, nog even de bieb dan. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst in een bieb was. Maar als je dan toch in de buurt bent, ga er vooral langs. Het is trés Escher. En de liften zijn helemaal Laura Palmer.

Ambiance: 8

Smaak: 8

Bediening: 9

Prijs/kwaliteit: 8

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.