Dendermonde

Gepost op November 22, 2004 door

Bij het woord ‘België’ of ‘Belgisch’ vult mijn brein zich met stereotypes en vooroordelen. Nee, geen Manneke Pis, geen Bobbejaanland en geen Eddy Wally. Eerder flashbacks naar de parade van travestieten, alcoholisten, mislukte levenskunstenaars en seksdwergen die Paul Jambers al tien jaar in zijn shows zo treffend portretteert. Of natuurlijk het aanzicht van Luik dat vakkundig ontworpen lijkt te zijn rondom het thema ‘uitzichtloze depressie’. Het woord ‘thema’ is overigens het thema van deze review! Want van thema’s zijn ze bij Belgisch restaurant Dendermonde (Biltstraat 29) niet vies!

Aldaar bereikte zaterdag de langdurige incestueuze relatie van het MHWH-team met de Utrechtse horeca een nieuw hoogtepunt. Mijn disgenoot J. is immers weer een goede bekende van de kok en was zodoende getipt over de thematische aanpak van Dendermonde.

De procedure is als volgt: je komt binnen en wordt richting een zithoekje geloodst waar je op een knusse bank de thema-kaart krijgt aangereikt. Er kan gekozen worden uit de thema’s Belgisch Barok, Huiskamer en Gastronomisch. Maar wat houdt dit nu precies in? Welke onomkeerbare keuze in je leven maak je hier? Dat zou ik je niet kunnen vertellen en de vriendelijke meisjes van de bediening ook niet echt. Het verhaal op de kaart is dermate onduidelijk opgesteld dat je eigenlijk niet precies weet wat je kiest. Veel mooie woorden, weinig straight facts! Het is niet duidelijk of je themakeuze nu invloed heeft op wat je wel/niet kan bestellen of dat je meer/minder betaalt. J. had niet erg veel honger, dus gingen we maar voor Belgisch Barok wat, hopelijk, betekende dat je verschillende kleine hapjes kon krijgen.

Van het zithoekje word je richting een tafel geleid in het stukje van het restaurant dat bij jouw thema hoort. Hier kwam ik overigens pas achter toen ik naar het toilet ging en merkte dat achter in de zaak de boel compleet anders is ingericht – per thema een andere behangetje dus. Het toilet en de inrichting zijn trouwens wel dik in orde. Ik was zeer te spreken over de sfeer die alles uitstraalde en de manier waarop de ruimte is ingericht met wijnrekken, aparte zithoekjes en verschillende lampjes. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het zag er gezellig uit.

We bestelden de botervis, een salade met gorgonzola en peer, tonijnsteak op bietjes, gegrilde kalkoen met champignons, wild met chocoladesaus (beest is mij ontschoten) en als toetje een chocoladetaartje met vanillesaus. Over alles kan ik redelijk positief zijn. De botervis en tonijnsteak waren prima zelfs. De tonijn was lekker roze en had nog een goede verse zeesmaak. De sausjes en groentetjes eromheen smaakten oke, maar deden toch onder voor de goede bereiding van vleesch ende visch.

Het orgasmatisch moment kwam pas bij de chocoladetaart. Ik moet toegeven dat dit de lekkerste was die ik in tijden (misschien wel ooit!) heb gegeten. Een chocoladetaart moet zijn als een Russische dictator: dik, vet en machtig. Deze taart had al die kwaliteiten – samen met een prachtige smaak en een prima vanillesausje.

De rekening van 41 euro was prima in orde, al hadden we geen wijntje uit de kelder laten komen, dus dat scheelt in de kosten. Als Dendermonde het thematische geneuzel wat minder mysterieus neerzet, zal ik proberen mijn vooroordelen over België bij te stellen. En ik had nog zo geprobeerd het woord ‘kelder’ uit deze review te houden…

Ambiance: 8

Smaak: 7,5

Bediening: 7,5

Prijs/kwaliteit: 7

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.