dB’s studio

Gepost op November 22, 2004 door

Om het Smartlappenfestival te ontlopen, moet ik elk jaar weer de vreemdste capriolen uithalen. Zo kwam het dat ik mijzelf zaterdagavond terugvond aan de Cartesiusweg in Utrecht-West. Daar is in een fraai industrieel erfgoed sinds een jaar dB’s studio gevestigd. Dit oefenruimtecomplex zat jarenlang aan het begin van de Jekerstraat (toen ik nog aan de Balijelaan woonde kon ik vanuit mijn badkamerraam met een steenworp dB’s raken), maar is naar de Cartesiusweg verhuisd vanwege de wijk Parkhaven die rondom de Jekerstraat uit de grond wordt gestampt (en een onverklaarbare regen van stenen die af en toe op de studio landde).

Wat verwacht een eenvoudig mens van een oefenruimtecomplex? Een kleine, donkere, naar verschaald bier en dito zweet ruikende ruimte. Welnu, dB’s breekt met die traditie, want alleen de ‘kantine’ is al een half voetbalveld groot. Verder bevat het pand nog een stuk of wat oefenruimtes en een zaaltje waar bands kunnen spelen. Zaterdagavond zag ik daar in het gezelschap van de chocoladeletters O., T., M. en Mr U. de formatie The Maharajas uit Zweden optreden. Aangekondigd als bluestrashpunk of zoiets, bleken het gewoon aardige jongens in spencers te zijn die fijne, Beatle-achtige popliedjes speelden.

Helemaal niet verkeerd dus, maar het optreden haalde het niet bij het hoogtepunt van dB’s: de prijsstelling van de drank. Een flesje bier (Dommelsch) kost 1 uiro 70. Een flesje Westmalle Dubbel (bekend van de slogan Westmalle is best knalle): 2 uiro 50. En de Tequila Sunrise (met een geenszins nichterige hoeveelheid Tequila) ging weg voor 3 uiro. Vooroorlogse prijzen, meneer, wat ik u brom! Ik weet niet of de drank daar wordt gesubsidieerd, maar als dat zo is vind ik dat de beste vorm van subsidie die ik sinds jaren ben tegengekomen. Westmalle in plaats van asfalt, zeg maar, tevens een mooie uitgangspunt voor mijn nog op te richten politieke partij De Antiperistaltische Beweging.

(Toen ik wat uiromunten bij elkaar stond te zoeken voor mijn Tequila Sunrise stond ineens de gitarist van The Maharajas naast me die me zestig uirocent aanbood. Wat ik zei, aardige jongens, maar omdat het Zweedse uiro’s waren kon ik ze helaas niet gebruiken.)

Kortom, wilt u eens in een ontspannen sfeer wat bandjes bekoekeloeren en uw eigen goedkoop vol laten lopen als een badkuip, ga dan naar dB’s. Vrijdag 26 november treden Bloedhoest en Kutschurft op, dus dat is een mooie gelegenheid om deze gelegenheid met een bezoek te vereren. Nog een vraag aan de beheerder met de baard: kunnen die oefenruimtes ook ‘s nachts worden geopend? Ik kreeg na het optreden namelijk nogal zin om weer eens op mijn elektrische gitaar te beuken, en had die zin graag ter plekke in de daad omgezet.

Zondagavond trouwens naar het Smartlappenfestival in De Bastaard geweest. Gezelschap De Nieuwe Revue speelde de musical André H. Superstar. Was gezellie! (Volgend jaar weer.)

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.