Bagels & Zo – Op zoek naar de perfecte espresso

Gepost op November 20, 2004 door

Als regelmatige bezoeker van Zuid-Europa (je bent blond of niet) heb ik een voorliefde voor espresso ontwikkeld. Dat is ook een handicap, want er zijn weinig plaatsen in Nederland waar je een goede espresso kunt krijgen. Espresso moet als een Italiaanse man zijn: sterk, heet en klein.

Bagels & Zo is dan misschien niet de juiste plaats om mijn queeste te beginnen, want die zijn fameus om hun ‘slobberbakken’ koffie. Maar ik was in de buurt, vanwege de kindvriendelijke AH ertegenover.

Mijn eerste espresso (1,65) was redelijk ok. Een randje schuim en heet. Ik heb niet gevraagd welk koffiemerk ze hebben, er zat een vage dropsmaak aan. Niet vervelend. Een zesje. De tweede espresso die ik bestelde was helemaal mis. Nagenoeg lauw en ik proefde helemaal niets, alsof ik een zeer klein kopje roodmerk zat te drinken. Een drie.

Er zijn verschillende manieren om espresso heet te houden? Een: door hem aan de toog drinken, binnen tien tellen nadat hij gezet is. Twee: met personeel dat onmiddellijk de bestelling aflevert; dat is een kunst die ze alleen beneden de rivieren beheersen. Drie: door de espresso in een dik porseleinen kopje te serveren dat voorverwarmd is.

Helaas heeft Bagels een soort van dunne design-kopjes in huis, die er een beetje uitzien als openstaande tulpjes. Als de serveerster dan haar tijd neemt en dan ook nog eens terug moet voor het bestelde glaasje kraanwater, dan kun je het vergeten.

Conclusie. Ik vind Bagels & Zo een zeer aangename on-Utrechtse tent. Vooral met het nieuwe meubilair, tafels en banken van sloophout. Helaas wel hip, maar niet praktisch, het schuift weg als je een stukje van je bagel roomkaas met zalm probeert af te snijden.

Voor een goede espresso moet je er niet zijn.

Ik hoor veel goeds over Gutenberg in de Uithof. Ben benieuwd of je daar wél een twee keer zo sterke espresso krijgt als je een dubbele bestelt, in plaats van de dubbele hoeveelheid.

Ambiance: 8
Smaak espresso: 4,5
Bediening: 6
Prijs/kwaliteit espresso: 5

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.