Juliana (Japans)

Gepost op September 9, 2004 door

Van een Döner-oorlog naar een Japanner – uitersten op de Amsterdamsestraatweg!

Ik ga binnenkort voor drie maanden een project doen in Rome en Afrika en wilde graag groots afscheid nemen van Tjikkie. Dan kan ik natuurlijk niet aan komen zetten met een laffe Dürum Döner van 1,50 euro! Op naar de Japanner, naar Juliana (Amsterdamsestraatweg 464). Ik ben niet zo’n sushi- en rauwe-visliefhebber, dus had ik gereserveerd voor een avondje Teppanyakki.

Er was foebele op tv, dus het was lekker rustig in Juliana. De weinige aanwezigen waren voornamelijk vrouwen en een stel pakmansen die een deal aan het sluiten waren. Japanners zijn hoffelijk en de ontvangst was idem dito. We mochten aanschuiven bij de bakplaat van de pakmansen die ons allevier hartelijk toelachten. Zij waren al begonnen met hun menu en we konden dus meteen al genieten van het uitzicht en de show.

Het uitzicht met Teppanyakki is een grote bakplaat waar een stuk of tien mensen omheen kunnen zitten. De kok is continu bezig met het voor je ogen bereiden van de gerechten en doet dat op een kunstzinnige manier die ook nog eens de indruk wekt dat je eten Zen en Feng Shui tegelijkertijd is. Bij het eten horen sausjes, een vleesdip (soort van donkere sojasaus), een groentedip (een lichte soja saus) en een visdip (een zoetige gele dip waarvan ik denk dat er in ieder geval mosterd, banaan en honing in zit). De bakplaat wordt iedere keer – hoe minuscuul het gerecht ook is – zeer grondig schoongemaakt, wat in ieder geval de indruk wekt dat je eten niet de smaak van het vorige gerecht meekrijgt en dat er niet te veel olie en boter wordt gebruikt. Als de gerechten klaar zijn worden ze op een schoteltje gelegd dat half op de bakplaat staat zodat het warm blijft. O ja… Je krijgt natuurlijk netjes een schortje voorgedaan door de ober!

Ik had een menu gekozen met voornamelijk vlees- en groentegerechten, het menu Kiku, als dat u wat zegt. Tjikkie had een menu gekozen met voornamelijk vis- en groentegerechten, het zogenaamde Sazanka menu. We dronken er een heerlijk frisse witte wijn bij. Het vlees was elke keer erg mals en, sorry Tim, erg smaakvol. Een ware sensatie voor de smaakpapillen (beter Tim?)! Alsof een engeltje over je tong piest, zou wijlen mijn oma hebben gezegd. Ook de vis was erg lekker en wederom erg mals. Omdat het allemaal zo lekker en mals was hadden we na iets van 3 gangen al een redelijk voldaan gevoel. Er volgde een salade om af te toppen met een verrassende zoete maar toch frisse dressing.

Maar nee… Er moest natuurlijk nog een soort van hoofdgerecht komen. Eerst werd er een Japanse versie van nasi klaargemaakt (excusé, maar ik weet bij god niet meer hoe de Japanse versie heet) in slechts een minuutje. Daarna volgde een berg groenten (witlof en het in Nederland zeer ondergewaarde paksoi) met voor mij rolletjes dun vlees met daarin groenten gerold met een sterke sojasmaak. Tjikkie had stukjes biefstuk die zo mals waren dat je er met je stokjes bijna dwars doorheen ging. Als echte afsluiter kregen we een lekker kopje groene thee en een bakje met twee ijsbolletjes en wat vers fruit.

Japans eten is niet goedkoop, maar dat weet je van tevoren. Je krijgt gewoon waar voor je geld, je proeft dat alles vers en mals is en het smaakt allemaal subliem. Ik was 99,75 euro kwijt voor ons beiden inclusief de wijn. De bediening was correct maar maakte zich er een klein beetje makkelijk van af (zal wel met het tijdstip te maken hebben, om 21.00 uur waren we de laatsten die aan kwamen zetten). Dat merkte je doordat je de sausjes van de afgeruimde tafels erbij kreeg en dat in het begin de ober vergat me een klein bord te geven. Vind ik zelf niet erg, want ik ben niet zo’n snoevende recensent ;). Maar ik ga absoluut terugkomen bij mijn buurtrestaurant!

Ambiance: 7

Smaak: 9

Bediening: 7

Prijs/kwaliteit: 8

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.