Willem Slok

Gepost op August 31, 2004 door

Vandaag in het Utrechts Nieuwsblad, pagina 10, je oog moet er maar net op vallen: EXECUTIEVERKOOP, op woensdag 1 september om 11.00 uur: een café op de Korte Koestraat no. 2. Dat kan alleen maar slaan op Willem Slok, en het tragische is: het slaat ook op Willem Slok.

Voor wie het café niet kent: Willem Slok is van oudsher een van de bakens van het Utrechtse caféleven. Het kroegje is onooglijk klein, er is een benepen terras, het barretje is klein, maar toch is de plek van grote betekenis geweest. Geen alcoholist die niet ooit is doorgezakt in dit ‘journalistencafé’, waar in vroeger tijden nog wel eens journalisten van landelijke media kwamen, maar dat tegenwoordig louter wordt bevolkt door assistenten van kabelsjouwers van gesponsorde ochtendprogramma’s van de Regionale Omroep. Ik moet zeggen: werd bevolkt.

Willem Slok is failliet.

De huidige eigenaar Michel kan het financieel niet meer bolwerken, en daarmee komt er een eind aan een… ik wil niet overdrijven: een eind aan een tijdperk. Het is niet aan mij om het roemruchte verleden van de kroeg hier te memoreren (de tijd dat de muur gevuld werd met kunstwerken van de clientele, de tijd dat Henk Westbroek nog eigenaar was en het feest iedere nacht tot laat in de volgende middag duurde, de tijd dat de tent onder leiding van Rob Kok – inmiddels gemeenteraadslid voor het vermaledijde Leefbaar Utrecht – iedere avond stampvol zat met bedelende beschonken artistico’s en anarchisten), maar het is wel kostelijke zonde dat Slok nu ter ziele is.

Misschien dat een van de lezers van deze blog zich geroepen voelt om morgen bij die veiling aanwezig te zijn. Mijn inschatting is dat je met een zak pingpongballen en een paar oude hockeyschaatsen een heel eind moet kunnen komen met de bieding.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.