Tivoli De Helling – POPquiz en High Voltage: Fire in the Disco

Gepost op June 7, 2004 door

Donderdagavond 3 juni werden de mannen van de jongens gescheiden: het was popquiz-tijd in Tivoli de Helling! Alle nerdige brildragers en oude mannen met staartjes en rock-T-shirts verzamelden zich om half tien bij De Helling om daar zichzelf zeker te stellen van eeuwige roem.

De setup was als volgt: je komt binnen en krijgt een stapel formulieren in de hand gedrukt samen met een pen. Ter plekke declareer je jezelf als team en kom je met een lollige en gevatte teamnaam. Alle groepjes verspreiden zich over de lounge/barruimte van De Helling en de strijd kan beginnen. In een zestal rondes komen tientallen geluidsfragmenten voorbij die aan elkaar gepraat worden door twee presentatoren en een dj die soms iets te lollig probeerde te doen. Bij deze geluidsfragmenten horen dan vragen als ‘herken het thema in de komende 5 fragmenten’, ‘welk fragment hoort er niet tussen’ en ‘van wie is de cover en wie is de originele artiest’.

Gelukkig was ik met über-muzieknerd Oxysept en hij kon dan ook pakweg 90% van de vragen zonder problemen beantwoorden. De sfeer was gezellig maar wel competitief: gefluister en gesis bij moeilijke vragen en luid gehoon bij te makkelijke vragen. Intussen vloeide het bier rijkelijk, dus na een poosje kwamen de lollige opmerkingen ook los. In totaal duurde de hele quiz ongeveer 1,5 tot 2 uur. Het gaat in een rap tempo en is op een ziekelijke manier wel bevredigend. De fragmenten waren redelijk divers en richtten zich zeker niet op alleen rock of alleen pop.

Naderhand start de standaard Helling-op-donderdagdisco genaamd High Voltage: Fire in the disco met een beetje rare mix van metalplaten en Nirvana sound-a-likes. Het publiek bestaat dan plots uit puisterige scholieren in Gothic-rokken, in tegenstelling tot de dertigplussers die bij de popquiz zaten. Op het moment dat Lithium werd gedraaid, kwam nog even de puisterige puber in Oxysept boven. Al pogoënd mengde hij zich tussen de gerokte scholieren… Het was voor ons allen een pijnlijk moment. Of dit type disco ooit grote getalen aan mensen gaat trekken betwijfel ik, maar het was tenminste wat anders dan Tivoli Oudegracht op donderdag. Toen ik zeventien was zou ik dit ‘de alto-disco’ hebben genoemd. Jammer genoeg is de zaal van De Helling nog steeds dezelfde vierkante doos met 0,0 aan sfeer.

De popquiz is een aanrader. De organisatie zelf geeft aan dat ‘een beetje basiskennis’ genoeg is om mee te doen. Ik denk dat dat iets te optimistisch ingeschat is. Meedoen kan, maar als het je meer om de knikkers dan om het spel gaat moet je toch echt van goeden huize komen. Het meedoen is echter wel heel leuk door de losse manier waarop het gaat en de bevestiging dat je zelf niet de enige nerd bent die dit soort dingen weet. De disco is gewoon weer de zaal van De Helling met een ander type muziek dan normaal. Niet bijzonder leuk, niet bijzonder vervelend.

P.S. Het MHWH-team is eervol zesde geworden van de 26 deelnemende ploegen. We wonnen onder meer Kraftwerk-T-shirts, zweetbandjes en pennen met blote dames erop.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.