De Potdeksel

Gepost op June 1, 2004 door

Al vijf jaar lang kijk ik vanuit cafe De Stad naar cafe De Potdeksel, pittoresk gelegen op de hoek Lange Jufferstraat/Lucasbolwerk. Waarom ik dat cafe alleen bekijk en nooit bezoek, weet ik eigenlijk ook niet, maar pinksterzondagnacht kwam het er eindelijk van.

Nadat O. en E. en ik tegen drieen De Stad waren uitgebonjourd en ook Tilt dicht bleek te zijn, stapten we namelijk gewoon bij De Potdeksel naar binnen. Waarom ook niet? Het regende te hard om iets anders te zoeken en een goede buur is beter dan een verre vriend, om E. maar eens te citeren.

De Potdeksel is een redelijk groot en redelijk ‘volks’ cafe dat wordt uitgebaat in familieverband. Er hangt een dartbord, er ligt een verregende hond (ik neem aan dat er een droge hond ligt wanneer het buiten droog is) en ze verkopen er bier – dat werk. En o ja, De Potdeksel is het stamcafe van het duo Sjarrel en Sjaan.

Zoon Kris tapte ons vaardig de ene Bavaria na de andere in, terwijl vader Fred aan het eind van de bar op zijn eigen manier een oogje in het zeil hield. Aan de tafel linksachter zat nog een hele groep mensen die ook geen zin hadden om naar Pinkpop te gaan.

Terwijl we alvast wat oefenden voor de popquiz die deze week in De Helling wordt gehouden, vervlogen de uren ongemerkt, zeker omdat we ook nog bier kregen aangeboden van Fred. Die bleek dan weer in wijlen de City Bar (tegenwoordig Hut Spot) bij mij om de hoek in de Damstraat te hebben gewerkt, en zo werd het nog een dolle boel.

Toen ik op een gegeven moment eens naar buiten loerde, zag ik dat het alweer licht was. Eindelijk keek ik eens vanuit cafe De Potdeksel naar cafe De Stad. De dingen van de andere kant bekijken, heet dat geloof ik, en ik vond het best verfrissend. Twintig meter afgelegd in vijf jaar, zeg maar – het was hoog tijd voor shoarma.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.