LEEN

Gepost op April 29, 2004 door

Vreemde naam, niet geheel alledaagse lokatie, nog wat opstartprobleempjes maar een prima resultaat. Zo kunnen we de sinds een week of drie geopende ‘Aziatische tapasbar’ LEEN wel samenvatten. LEEN zit aan de Westerkade 37, vlakbij de spoorwegtunnel bij Tivoli De Helling. Voor de lezers die daar nooit komen: de Westerkade is het straatje langs het water tussen het Ledig Erf en het politiebureau.

Nadat we vorige week bij een spontane inval net zo spontaan weer buiten stonden vanwege een volgeboekte avond, hadden we deze keer wijselijk gereserveerd. We konden kiezen of we liggend wilden eten of gewoon aan een tafeltje. Dat laatste leek ons wel zo comfortabel, zeker omdat ikzelf nogal eet ‘met passie’. De vloer vind ik een betere opvangplek voor gemorst eten dan mijn kleren.

LEEN is groot en opgedeeld in een tafel- en een hangbankgedeelte. Het interieur is strak gestyled en behoorlijk donker. Zwart en donkerblauw zetten de toon. Dat had wel ietsje minder donker gekund, wat mij betreft. De bar is een echte eyecatcher met het geile blauwe neonlicht waar de flessen instaan. De muziek staat lekker zacht, maar gaat later op de avond iets harder, gelukkig niet storend hard.

Nadat we een tafeltje aangewezen hadden gekregen, bestelden we twee Caipirinhas (Ja ja! Een van de weinige tenten in Utrecht waar ze deze smakelijke cocktail op de kaart hebben staan!) en kregen we een krasblaadje waar we de gerechten die we wilden eten op konden aanvinken. De gerechtjes zijn opgedeeld in een aantal categorieen zoals: bites, soups, fast cooking, sticks en slow cooking. Het werd niet geheel duidelijk of je nu alles in een keer moet bestellen en het dan in etappes krijgt opgediend, of precies andersom. We gingen er maar vanuit dat we gewoon in etappes moesten bestellen. Wel zo relaxed.

De kaart is Aziatisch, een combinatie van hapjes uit verschillende landen, voornamelijk Indonesie, Japan, Vietnam, India en Thailand. Er is een goede verdeling tussen vlees, vis en vegetarisch. De hapjes kosten allemaal zo tussen de 3 en 5 euro. De cocktails kosten 5,20 euro.

De bediening is (buiten de bedrijfsleidster/eigenares (?)) helaas wat onwennig en amateuristisch. Het lijken voornamelijk studentes zonder enige horeca-ervaring. Dat is niet echt slim voor dit soort grote en strak-gestylede restaurants, vind ik. Niet alleen de keuken, maar zeker ook het personeel bepaalt voor een groot deel de totaalindruk. De drankjes laten dan ook behoorlijk lang op zich wachten, bijna nog langer dan het eten. De Caipirinha’s en Mojito’s smaken prima, al mag er wel iets meer drank in de glazen.

Al de bestelde hapjes komen in 1 keer door, dat was dus een slimme zet om in etappes te bestellen. Het horrorverhaal van een vriend die er een dag eerder had gegeten en 1,5 uur op z’n eten moest wachten – de keuken kan blijkbaar nogal overbezet raken bij een volle bak – is gelukkig niet op ons van toepassing. Na wat eavesdropping vermoeden we dan ook dat nu het aantal reserveringen is aangepast op de capaciteit van het beschikbare personeel. Afgezien van de wat trage drankbezorging dus geen problemen meer met het eten.

De smaak: veel gefrituurde dingen met sausjes. Ik houd er wel van. Er liggen chopsticks op de tafeltjes, dus dat is lekker spelen geblazen. Algemene opinie is dat de tapas een beetje hit or miss zijn. De pekingeend-rolletjes zijn erg lekker, vooral ook door het overheerlijke sausje erbij, maar de Indiase salade met rozijnen en pistachenootjes heeft helemaal geen pistachenootjes. De naans met een chillidipje zijn prima, maar de gefrituurde kip in gember smaakt weer compleet niet naar gember. Wel naar kip, gelukkig. Op dit moment heb ik het gevoel dat de hapjes het nog te veel moeten hebben van de bijgeleverde dipsausjes, en dat de keuken nog wat moeite heeft met het gebruik van kruiden in de gerechten. Ook zonder sausjes zouden de hapjes een kruidige eigen smaak moeten hebben. De Vietnamese slablaadjes met vlees en verse kruiden smaken bijvoorbeeld naar niets. Dat lijkt me niet echt de bedoeling.

4 Cocktails, een stuk of 8 gerechtjes, koffie en thee met Grappa na kosten ons 61 euro. Niet echt goedkoop, maar de inrichting, de sfeer en de kaart maken wel dat ik de prijs-kwaliteitverhouding goed vind. Het geheel doet zelfs on-Utrechts aan, voornamelijk door de wat afwijkende lokatie en de kaart. Nu maar hopen dat de opstartproblemen zoals het onwennige personeel en sommige smaakloze gerechtjes in de komende weken worden verholpen, want dan is Utrecht een leuke nieuwe eetgelegenheid rijker. O ja, in het weekend zijn er ook dj’s en blijft de bar lekker lang open.

Ambiance: 8

Smaak: 7

Bediening: 5

Prijs/kwaliteit: 7

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.