Taj Mahal

Gepost op March 26, 2004 door

Koken is niet mijn ding, dus gingen mede-vrouwenrechtenactiviste M. en ik buiten de deur eten van de euro’s die we niet hebben. Indiaas! Ja! Op naar Taj Mahal in de Zadelstraat. Meer mensen waren op dit idee gekomen: beneden was het al helemaal vol met groepen mensen die vast het een en ander gemeen hadden.

Een vriendelijk speeltje wees ons een tafeltje voor twee. We bestelden uit braafheid wat non-alcoholico en namen de menukaart door. Veel te veel gerechten. Meer dan ons ongeduld kon handlen, dus kozen we een menu. Het enige menu zonder soep, want soep, dat is niets. Soep roept de associatie op met armoede en die negeren we vanavond. Op de menukaart staat in een groot en vet lettertype de prijs in guldens vermeld. Daaronder staat bescheiden de prijs in euro’s. En dat is mooi. Want zo valt de prijs altijd mede!

We kiezen Menu Akber: samosa & onion bhaji, chicken bhuna, lamb dansak, chicken massala, vegetable bhaji, basmati rijst & nan, mixed salad & Indian chutneys en kulfi.

Het voorgerecht, de samosa & onion bhaji, is ietwat aan de droge kant maar misschien hoort dat zo. Kweetooknie. Het hoofdgerecht, vier potjes met prutjes, is daarentegen heerlijk. Vooral de chicken massala is voortreffelijk. Lekker oranje/roze, romig en tongstrelend. De mixed salad is vrij standaard. De basmati rijst is ook echt heel erg basmati en niet Appie, zoals ik basmati eigenlijk ken. Overigens: wie bang is iets lafjes voorgeschoteld te krijgen, moet wel de hele menukaart doornemen. Daar staat duidelijk vermeld hoe scherp een gerecht wel of niet is.

Het nagerecht, de kulfi, is ‘beroemd Indiaas ijs bereid met kokos, kardamom en pistache-nootjes’. Wowie. Heerlijk! Maar zo ontzettend machtig dat we het net wegkrijgen na het opschrokken van de hoofdgerechten.

Wat opviel was de geweldige timing van de ober. Hij schotelde de verschillende menugangen niet te vroeg en niet te laat voor. Precies goed. Net zoals de prijs. Een kleine 41 euro voor het menu en vier cola’s.

Het gerucht gaat dat de gerechten in Taj Mahal koud zijn tegen de tijd dat ze op tafel staan. Tja, nu je het zegt: heet was het niet meer. Maar dat was eigenlijk wel best, want zo kon alles per direct worden gegeten! Gemak dient de mens.

Ambiance: 6,5

Smaak: 8

Bediening: 7,5

Prijs/kwaliteit: 7,5

Reacties (3)

 

  1. Remment says:

    Ik heb er afgelopen week gegeten en ik kan me aansluiten bij de recensie. Het viel me op dat we moesten wachten aan de bar voor een tafeltje omdat het rond half 8 ramvol zat op een woensdagavond!!!

    Maar ja, ik was er met een Ier en voor Ieren/Engelsen/Schotten is Indiaas eten te vergelijken met onze surinamers en snackbarren dus wilde hij wel wat wachten om een ‘thuis’ gevoel te krijgen …

    • Oxysept says:

      krijg jij een thuisgevoel als je roti kipfilet eet? dat heb ik toch meer bij gekookte aardappels met jus, een gehaktbal en rauwe andijvie met een dressing van slasaus uit een fles en wat plakjes hardgekookt ei en uitjes erdoor – een van de toprecepten van mijn oude moeder! bakje yoghurt na. en een sinaasappel pellen. dan een kort middagdutje en hop, weer aan de slag. want zoals mijn oude vader zegt: op een boerderij is altijd werk!

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.