Algarve

Gepost op March 19, 2004 door

Net buiten de singels van het Utrechtse stadje U., aan de Biltstraat 98, bevindt zich Portugees restaurant Algarve. We gingen er eten op aanraden van een van de barmannen van cafe De Stad, dus de verwachtingen waren gespannen als mijn gele blouse om mijn buik.

Bij binnenkomst werden we opgevangen door een aardige mevrouw. Er was plek genoeg, dus we mochten zelf een tafeltje uitzoeken en na wat inleidende glazen bier en wijn vonden we het hoog tijd om te bestellen. Op de menukaart staan de prijzen zowel in guldens als in (Portugese) uiro’s vermeld: handig voor het prijsgevoel! (Ik ben nogal gevoelig.) Tijdens het doorbladeren van de menu’s werd er wat brood met boter afgeleverd. Lekker brood, en de boter zat in die typisch Portugese kuipjes met als opschrift Echte Boter, die men ook veel in de Algarve aantreft.

Even wat vaart maken nu. Bestellen, drinken, wachten, eten. Als voorgerecht kreeg ik sardientjes met salade. Hoewel, sardientjes? Het waren behoorlijke jopen die daar op mijn bord lagen. De grootste sardientjes die ik ooit heb gezien, en dan reken ik de reuzensardine die ik ooit in een sloot naast de Hogesteeg in Hoogland ving toen ik kikkervisjes aan het verzamelen was met mijn vriendje Arno (Arno, waar ben je?) ook mee. Deskundig fileerde ik de vissen en at ze met smaak op.

Na een iets te lange wachttijd kwam het hoofdgerecht: de ietwat vreemd klinkende combinatie van stukken dood varken met koriander en mosselen. Ik had eigenlijk de stokvis willen hebben, maar die was helaas uitverkocht of weggezwommen. Nu ja, het varkensvlees was prima binnen te houden en ook over de hoeveelheid had ik geen klagen. Mijn disgenoten aten intussen respectievelijk ossenhaas en kip. Ter begeleiding kregen we – weinig fantasievol – een grote bak patat en een groot bord salade. Volgens O. zat er ‘Duitse mayonaise’ bij de patat – wat dat precies inhoudt mag hij in het reactieforum uitleggen.

Het dessert sloegen we maar over en na betaling van ruim 75 uiro wandelden we weer terug naar de veilige moederschoot van ons stamcafe. Contemplatie ter afronding: de Portugese keuken is voornamelijk gebaseerd op vis. Mijn voorgerecht was dan ook het hoogtepunt van dit diner. Verder verliet ik niet echt juichend het pittoreske pandje. Het eten was zeker niet slecht en misschien ga ik nog eens terug om de stokvis te proberen, maar Algarve is geen tent die ik aan mijn vrienden (Arno, waar ben je?), kennissen of de barman van cafe De Stad zal aanbevelen.

Ambiance: 7,5

Smaak: 7

Bediening: 7,5

Prijs/kwaliteit: 5,5

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.