Little Siam

Gepost op February 16, 2004 door

Nu ik sinds vorige week niet meer de Zonnekoning van de Rivierenwijk maar de Keizer van de Kanaalstraat ben, wordt het hoog tijd om eens wat respect te geven aan het enige restaurant in mijn oude straat (laan): Little Siam.

Little Siam begon een jaar of zes geleden als bescheiden Thais eetcafe in het voormalige pand van zieltogend restaurant De Verliefde Zalm. Inmiddels heeft de eigenaar de halve Balijelaan gekoloniseerd: boven Little Siam verbouwde hij een aantal huizen tot hotel, op de hoek nam hij cafe De Toren over en begon er cafe De Siamese Kat (inmiddels alweer verkocht) en tussen deze twee panden in werd een Thaise massagesalon geopend. Vorige zomer verfde hij alle gevels van zijn panden in een vrolijke koeleur, een soort van mediterraan oranje (ik ben kleurenblind), hetgeen het aanzien van de buurt aanmerkelijk verbeterde.

En wat gebeurt er achter die gevels? Wel, daar wordt verdomd lekker gekookt. Ik denk dat ik ‘in de loop der jaren’ alle nummers van de kaart heb gegeten (nummers! lekker!) en er zat geen enkele misser tussen. Favorieten van mij zijn de nummer 25 met beef (‘een streling voor de tong’) en de nummer 37 (een brede mie met broccoli) met tofu.

Je kunt in Little Siam niet alleen dineren, maar ook afhalen. Bijkomend voordeel van afhalen is dat je tijdens het wachten een beetje in de keuken kunt koekeloeren, of bladeren in de Little Siam Gazet, het charmante, volledig in spreektaal volgeschreven krantje van het Little Siam-conglomeraat.

Oxysept zegt: wanneer je bij Little Siam gaat dineren, neem dan ook een van de rijk gevulde kokossoepen als voorgerecht. En sla het nagerecht maar over. In Thailand doen ze ook niet echt aan nagerechten (behoudens wat vers fruit, heb ik mij laten vertellen door de wereldreizigers in mijn kennissenkring), maar toch serveert Little Siam ijs met dit of dat – naar ik meen omdat de Hollandse clientele erom bleef vragen. De kwaliteit van dat ijs is helaas omgekeerd evenredig met de kwaliteit van de hoofd- en voorgerechten.

Het zakelijke gedrag van de bediening wordt door veel mensen nogal eens verward met chagrijnigheid. De bediening is echter helemaal niet chagrijnig, maar ze komen gewoon ‘uit een andere cultuur’, zoals mijn oude moeder zou zeggen. Een Aziaat zal je nu eenmaal niet bij de eerste kennismaking keihard op je schouders slaan, al roepend: ‘OUWE RUPS! HOE IS-IE NOU? NOG GENEUKT? HAHAHA!’ Bij de tweede kennismaking trouwens ook niet. (Deze zinnen heb ik rechtstreeks overgenomen uit de Lonely Planet.)

Conclusie! Volgens mij is Little Siam de beste Thai van het Utrechtse stadje U. Of zoals ze het zelf zeggen: ‘Niet chique uitgedost, wel gezellig, effectief en schoon.’ Net als ik dus, muhahaha! (…)

Ambiance: 7
Smaak: 8,5
Bediening: 7
Prijs/kwaliteit: 8

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.