Javaanse Jongens

Gepost op January 3, 2004 door

‘Op de valreep van 2003’ kwamen we met de Maarhoewashet-familie terecht bij Javaanse Jongens, een Indonesisch eetcafe aan de Twijnstraat. Javaanse Jongens is een franchise-formule, zeg maar de McDonald’s van de Indonesische keuken, maar dan met wat minder vestigingen en zonder Happy Meals. Er zijn momenteel zes Javaanse Jongens-etablissementen in Nederland. Die in het Utrechtse stadje U. zit er al minstens drie jaar – ik kan mijn eigen tenminste herinneren dat ik er in de ‘guldentijd’ al eens heb gegeten. Redelijk eten voor te veel guldens, concludeerde ik toen.

Ons voorgerecht bestond uit een aantal glazen bier die uitstekend op smaak en temperatuur waren. Naast ons zaten minstens twaalf mensen aan een lange tafel die tegelijk met ons hun hoofdgerechten hadden besteld, maar toch kwam onze bestelling redelijk snel op tafel. De kok hoefde zijn eigen dan ook niet bovenmatig in te spannen: de meeste gerechten bij Javaanse Jongens worden van tevoren in een centrale keuken voor alle vestigingen bereid.

Ik had de Daging Smoor (16 uiro 50) gekozen: donkerbruin gesmoord rundvlees met een soort van minirijsttafel erbij op het bord. Over het vlees en de nasi was ik behoorlijk te spreken, de diverse Indonesisch bewerkte groenten die er in pietepeuterige bakjes werden bijgeleverd bevielen mij echter maar zeer matig – zo had ik sterk het idee dat de boontjes rechtstreeks uit een potje van HAK kwamen. Van mijn disgenoten hoorde ik ruwweg dezelfde geluiden: het vlees was wel oke, de rest matig. Een uitzondering hierop vormde B., want die had geen vlees maar een makreel in bananenblad. De makreel had een goede texture en smaakte uitstekend, aldus B.

Bij de afsluitende koffie kwam de ober van dienst melden dat we er een gratis glas Jameson whiskey bij kregen. De firma Jameson is namelijk van mening dat er te weinig sterke drank wordt gedronken in Nederland (dan heeft de firma Jameson mij dus duidelijk niet ondervraagd) en wil door deze actie wat populairder worden. Nu, ik ken bijna geen beter middel om populair te worden dan het weggeven van whiskey, dus dat gaat wel goed komen met de firma Jameson.

Conclusie: redelijk eten voor te veel uiro’s.

Ambiance: 6

Smaak: 6,5

Bediening: 7

Prijs/kwaliteit: 5

Reacties (1)

 

  1. andre says:

    wat verwacht je dan in een eetcafe-formule? Een 3-sterren-diner?

    De ├Źnitiator van DJJ

    M vr Gr

    a. de jongh

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.