Sofra

Gepost op December 14, 2003 door

Na de vrijdagmiddagborrel van afgelopen vrijdag in cafe De Stad, belandden we vrijdagavond met een select gezelschap in restaurant Sofra, sinds april van dit jaar gevestigd in het pand op de hoek van de Wittevrouwensingel en de Biltstraat. Op deze locatie heb ik de laatste jaren al verscheidene restaurants ‘de revue zien passeren’, met een chronisch gebrek aan gasten als enig overeenkomstig kenmerk. Daar lijkt echter met de komst van Sofra verandering in te zijn gekomen.

Laat ik met de belangrijkste eigenschap van deze tent beginnen: Sofra is het enige restaurant in het Utrechtse stadje U. van waaruit je cafe De Stad kunt zien! Dat ze hier niet mee adverteren, is mij een compleet raadsel.

Zo, en dan nu over naar het eten. Sofra staat naar eigen zeggen voor de Turks-mediterraanse tafel. Er is een vaste kaart met allerlei interessante gerechten, maar ook twee zogeheten mezze-menu’s, een van 19 uiro 50 en een van 27 uiro 50. Mezze is Turks voor tapas, dus dat betekent een hoop schaaltjes met apartigheid op tafel.

Zero en ik kozen allebei voor het menu van 19 uiro 50. Eerst kregen we een grote verzameling koude mezze, daarna drie warme, waaronder de typisch Turkse mini-loempia. Allemaal zeer smakelijk, vooral de tzatziki en de geroosterde paprika. Het personeel was scherp als Ruud Geels in het seizoen 1977/’78 en kwam op de juiste momenten aanrennen met vers Turks brood en lekker koele Amsterdammers.

Na de twee voorgerechten kwam het hoofdgerecht: een mals stuk vlees van een dood lam, dat vergezeld ging van rijst en wat groenten. De rijst smaakte naar rijst (da’s al heel wat, tegenwoordig), de groenten waren met weinig maar smaakten naar meer.

Het geheel werd afgetopt met gang vier, een fijn stuk tiramisu met een uitstekende texture en dito smaak. Had ik al gezegd dat het lekker was? Goedverdoeme! (Om het maar eens op zijn Turks te zeggen.)

Tot slot nog een bericht van het mierenneukerij-departement: zowel de koude mezze als de tiramisu waren wat aan de koude kant. Vooral bij de mezze ging dit ten koste van de smaak. Waarschijnlijk staan die dingen als onderdeel van een standaardmenu al de hele dag in de koelkast, dat is dan nog ‘tot daar aan toe’, maar zet de koelkast dan een graadje of wat hoger. (Natuurlijk niet zo hoog dat er allemaal kleine beestjes door de mezze gaan lopen, want dat vind ik altijd zo onsmakelijk. Bah! Van die kleine beestjes!)

Ambiance: 7,5

Smaak: 7,5

Bediening: 8

Prijs/kwaliteit: 8
(voor het mezze-menu dan)

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.