De Maan

Gepost op December 12, 2003 door

We schrijven 13 oktober van het jaar 1996. Een dag eerder ben ik neergestreken in de Rivierenwijk en aangezien mijn keukenspullen onvindbaar zijn opgeslagen in kartonnen dozen met opschriften als ‘Gems’, ‘Vissen’ en ‘Kat’, besluit ik de stad in te wandelen, op zoek naar een café waar een man alleen een eenvoudige doch voedzame maaltijd kan krijgen. Eén probleem: waar is de stad? Op goed geluk loop ik de Vondellaan uit, ga linksaf onder het spoor door, pak een stukje Catharijnesingel mee en beland via het Ledig Erf in de Twijnstraat.

En zo gebeurde het, enige lezer die nog over is, dat het eerste café dat ik in het Utrechtse stadje U. bezocht, café De Maan is.

Café De Maan, gevestigd recht tegenover de Albert Heijn in de Twijnstraat, is als Rivella: een beetje vreemd, maar wel lekker. Het is de vaste hangout van een motorclub, maar ook van diverse dartclubs, die er geregeld echte wedstrijden met scoreformulieren en spanning en schreeuwen en zo afwerken. Achter de bar staat altijd dezelfde mevrouw. Ze wordt vergezeld door altijd dezelfde kok, die, als hij niet in de keuken bezig is, rustig aan de bar zit. Als een van de twee ontbreekt klopt er iets niet in De Maan, ook al zit er een vervanger – net zoals bijvoorbeeld RTL Boulevard niet klopt wanneer Beau of Albert ziek is.

Er is een leesmap, er zijn strips, biljarten kun je er ook en er zijn af en toe wat rare mensen (‘Mag ik zes koffie?’ ‘Ja hoor, aan welke tafel zitten jullie?’ ‘Jullie? Ik ben in mijn eentje!’). Dat laatste komt waarschijnlijk mede doordat het Willem Arntszhuis (een verblijfplaats voor mensen die een beetje gek in ‘t kupke zijn) er om de hoek zit.

Ruwweg eens in de maand kom ik nog wel eens in De Maan een eenvoudige doch voedzame maaltijd nuttigen. De kaart is nog steeds hetzelfde (hoewel de uiro-inflatie ook hier heeft toegeslagen), maar dat vind ik eigenlijk wel prettig. Volgens mij is er sinds mijn eerste bezoek überhaupt niks veranderd in De Maan, en dat is maar goed ook, want van verandering raak ik in de war. Zou ik al rijp zijn voor het Willem Arntszhuis?

Ambiance: 7
Smaak: 7
Bediening: 7,5
Prijs/kwaliteit: 6

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.