Aal

Gepost op October 26, 2003 door

De meeste Utregters kennen de Vietnamese loempiakraam op de brug aan de Oudegracht wel, vlakbij de Winkel van Sinkel. Daaronder aan de gracht zit, naast feestkelder K-sjot, restaurant Aal. Vroeger heette het Aal de Preu – vreemde naam, en daarom is het (in 2002) ook vast failliet gegaan. Aal de Preu is door de toenmalige bedrijfsleider en de chef-kok overgenomen en ging verder onder de naam Aal. Er zit een hele spannende geschiedenis achter de naam Aal, maar daarover kunt u meer lezen op de website van het restaurant.

Aal blijkt een donkerbruine, gezellig smalle werfkelder te zijn die tot ver naar achteren doorloopt. De inrichting deed me denken aan een bistro uit de jaren zeventig waar ik goede herinneringen aan heb: veel donkerbruin hout en kaarslicht.

Onze jassen worden netjes aangenomen en we mogen een tafeltje uitkiezen. De tweepersoonstafeltjes zijn een beetje krap bemeten, maar het gaat. De gastheer komt aan onze tafel en begint gelijk een hele lading ingewikkelde Franse drankjes aan te prijzen. We bestellen dus lekker twee biertjes. Die laten helaas even op zich wachten. We vermoeden een combinatie van enige onderbezetting, drukte en nog-in-te-werken personeel, want de rest van de avond is de timing van de bediening ook niet helemaal optimaal. Gelukkig niets onoverkomelijks.

Er is een driegangenmenu voor 20,50 euro, met voor elke gang de keuze uit drie gerechten. Daarnaast is er ook een vegetarisch dagmenu, dat deze avond bestaat uit vegetarische gerechten van de ‘vrije’ kaart. Deze zijn niet bijzonder, het standaard geitenkaas en bladerdeeg met spinazie-werk. De prijzen van de gerechten buiten het driegangenmenu om zijn iets hoger dan die van de de losse driegangenmenu-gerechten, zo rond de 16 euro. Voorgerechten zijn rond de 6,50 euro.

We kiezen vooraf voor een bospaddestoelensoepje en een tompoes van in jenever gemarineerde zalm en Hollandse garnalen. Als hoofdgerecht kiezen we beiden voor de met tijmolie ingesmeerde lamsbiefstukjes. Het voorgerecht smaakt uitstekend. Disgenote M. had eigenlijk een heldere bouillon met paddestoelen verwacht, maar het is meer een roomsoepje dat ze krijgt. De smaak is zoals gezegd prima, had van mij alleen iets krachtiger gemogen. De tompoes smaakt ook prima: lekkere zalm en garnalen tussen wat bladerdeeg. Bij ons eten drinken we, op aanraden van de gastheer, een lekkere volle stevige Spaanse ‘reserva’. De gastheer houdt overduidelijk van wijn, en wil ook graag laten horen dat hij er verstand van heeft. Gelukkig niet op een opdringerige of vervelende manier.

Dan de hoofdgerechten. De lamsbiefstukjes smaken geweldig. Bij de biefstukjes hoort wat verse witlof, broccoli en gebakken krieltjes. Halverwege ons gerecht komt er ineens nog de ‘groente’, een klein schaaltje met wat geroerbakte stukjes paprika, courgette en dergelijke. Dat had wat meer en wat eerder gekund. Desalniettemin zijn de hoeveelheden prima en de smaak uitstekend. Klassiek Franse keuken, prima gedaan. Vooral de vijgensaus bij de biefstukjes smaakt geweldig.

Toetje wordt kletskoppen met walnotenijs en caramelsaus. De caramelsaus is de bom, het ijs en de kletskoppen ook. Het toetje is duidelijk het hoogtepunt van ons menu.

De rekening bedraagt iets minder dan 70 euro, en dat is voor de kwaliteit van het eten een goede prijs als je de huidige horecaprijzen in gedachten houdt. De timing van het personeel had wat beter gekund en de vegetarische gerechten wat uitdagender, maar de rest is allemaal prima in orde. We komen er zeker weer eten!

Ambiance: 6,5
Smaak: 8
Bediening: 6,5
Prijs/kwaliteit: 7,5

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.