Le Carafon

Gepost op July 7, 2003 door

Toen ik nog in het Groningse stadje G. woonde en daar – in een lost weekend dat anderhalf jaar duurde – zes avonden per week tot vroeg in de ochtend uitging, kostte het me weinig moeite om cafe’s te vinden waar je de zon kon zien opkomen. De Warhol, De Kar, De Benzinebar… Sommige tenten, zoals de Cinema Poolbar aan de Grote Markt, waren zelfs 24 uur per dag open.

Hier en nu in het Utrechtse stadje U. is stappen tot het ochtendgloren wat moeilijker. Ondanks de vrije sluitingstijden gaan de meeste tenten rond drie uur dicht. Nu vind ik dat eigenlijk helemaal niet zo erg – ik ben inmiddels een oude en vermoeide man geworden en wanneer ik om half vier uit mijn stamcafe word gerold, heb ik er meestal geen behoefte meer aan om door te gaan.

Maar soms, meestal in het gezelschap van levenslustige jonge tjiks, laait het oude vuur weer op. We gaan door! roept iedereen dan. Ja! Knallen! De nacht is aan ons! U kent dat pathetische dronkemansgeschreeuw wel. Maar waar gaan we dan precies ‘door’? De kroegjes aan het eind van de Nobelstraat die tot vijf, zes uur open zijn hebben je liever niet binnen als je geen student bent of gekoeleurd. In cafe Belgie word ik altijd depressief, dus dat is ook geen optie. Het Dorstige Hart? Nee, dat is misschien meer iets voor over vijf jaar, als ik samen met de stamgasten in Hoog Catharijne woon. Dus we gaan door naar… Le Carafon!

Le Carafon dus. Een beetje off the beaten track, zoals de Lonely Planet zou zeggen, gevestigd in de Hamburgerstraat. Ik was er al een keer of twee geweest, maar dat was vroeg in de avond. Aardige tent, dacht ik toen, maar afgezien van de imposante neger achter de bar maakte het geheel geen blijvende indruk. Dat komt, zo weet ik sinds afgelopen weekend, omdat Le Carafon pas na vier uur begint te leven. Met stijgende verbazing zag ik zaterdagnacht de tent vollopen, totdat het er rond een uur of zes stampvol was.

Deze kroeg is een typisch eindpunt voor doorgewinterde stappers, en dat is te merken aan de clientele. Corpsballen, Marokkaanse hangjongeren, met goud behangen proleten, domme blondjes, Chinezen, kwart-Duitsers, Serviers, koele negers: alles komt er en iedereen heeft het naar zijn zin. Het deed me enigszins denken aan de Benzinebar in het Groningse stadje G.

Dat het in Le Carafon uitgesproken gezellie is en er geen knokpartijen uitbreken tussen al die dronken mensen ‘van diverse pluimage’ komt natuurlijk door de uitstraling van barman Rany. Zes nachten per week staat hij hier Rany te zijn, ondersteund door de zwijgzame huisdealer achter de gokkast. Op onnavolgbare wijze weet hij het postuur van die ene hoofdrolspeler uit The Green Mile te combineren met de vriendelijkheid van die andere. Ach, was ik nog maar tien jaar jonger, dan zou ik zes nachten per week in Le Carafon zitten.

Reacties (9)

 

 1. Anonymous says:

  Zo is het maar net!

 2. Anonymous says:

  Mooi verhaal, en het klopt ook nog!

 3. Anonymous says:

  die neger heeft me eens out of the blue achter in de nek geslagen…
  waarschijnlijk omdat ik 2 jonge chicks bij had.
  Echt te weird.
  Ik heb hem maar 1 keer niet achter die gokkast zien zitten, yoen ik buiten de politie had gebeld was hij snel via Rany’s huis vershwunden.
  Dus be aware voor een nekslag, goedlachs met 2 jonge chicks.

 4. Vic says:

  Rielekste tent. Geen kapsoneslijers maar wel heel veel vage types.

  De barman is een echte Kastelijn. Een vakman, gastheer en uitsmijter tegelijk!

  Zat een keer aan de bar te zuipen toen Rani een kerel de tent uitsloeg. Die was een vrouw aan het lastigvallen. Buiten wilde die vent nog een fiets door het raam flikkeren. Lukte niet! Zijn toen een paar stamgasten die vent achterna gegaan en toen…..

  Kroeg staat ook op http://www.sleazybars.com

 5. Arthur de Kuijer says:

  Ik kom er al meer dan 23 jr. en (zeker de laatste tot 10 jaar probeert die ouwe katoenplukker hem te verkopen, zonder resultaat wa nt hij staat nog steeds achter de bar) ik heb in die tijd mijn eerste drugs gebruikt, ben de Utrechtse penose leren kennen. Ik heb er een fijne tijd gehad. Echter Rani draait al 30 jaar of meer (ik ken geen ander utrecht als die met de (sorry, le carafon. In deze tijd heb ik Rani van een vrolijke relatief jonge barman zien worden in een ouwe zeikerd, die eigenlijk wil stoppen en terug naar suriname wil en ik geef hem geen ongelijk (zeker niet nu de winter net begonnen is in holland (maar van zijn vrouw moet tot hij de tent verkoopt terwijl hij volgens mij allang zijn schaapjes op het droge heeft) de carafon moet blijven bestieren. Op zich is de carafon (le,) geen reed waard want wat koop je voor de 1 tot anderhalve ton een ouwe toog (die na een opknapbeurt schuren lakken ok is het straalt sfeer uit je ziet dat er aan die toog gelachen en gehuild is. Echter moet je het hele meubilair wat met ducktape bij elkaar gehouden wordt vervangen, verder moet je begrijpen dat de carafon rani , een grote neger met andere grote neger vriendjes die zo hun eigen handeltje hebben in de fon die ze niet door een paar marokaantjes laten verpesten. Ik denk (omdat de fon al minstens 15 jaar te koop is en dat het ten onder zal gaan als Rani dood neervalt achter de bar). Het is een huurpand dus alles wordt eruit gehaald en er wordt een studentencafe van gemaakt ,of niet lang geleden waren er vaste klanten die onder de naam van de vrienden van de carafon (le) nieuw leven er in zou willen blazen ,laatst was ik er met een vriend een advocaat , ik heb daar voor de veertigste keer met hem en Rani gesproken over een evt. verkoop. wat doet iedereen moeilijk een eind is een nieuw begin. Rani ik hou van je en ik zou dat pand op slot doen de sleutels in de ouwe grag pleuren en naar Suriname gaan voor je wel verdiende pensioen. proost ouwe katoen plukker.

 6. Markdetroit says:

  Homo cafés hoe hip of trashy ook, is niet mijn ding.

 7. Oxysept says:

  Ah… Ehrm… Homocafe?

 8. c0by says:

  Heel wat gelezen,,,meeste waar,,,,maar HOMO BAR??? punt een ,,,wat zou er mis zijn met een homobar opzich,,,dit voor de markdetroit,,,,die dit schrijft en er dan dus nooit echt kan zijn geweest,,,,,men kan en mag natuurlijk van alles zeggen ,,,,zeker als dat je indruk of dus je mening is,,,,maar deze kan nooit kloppen!! maar goed,,,,verder totaal onbelangrijk!! Ik ken de zaak al jaren,,,ook toen ik er nog heel regelmatig zelf gezellig zat,,,en alle jaren er na ben ik altijd de stille getuige geweest,,,, Van sommige commentaren die ik lees is alleen al t gebruik van de taal ,,de woorden ,,,duidelijkmakend wat voor schrijver er achter zit!!! vooral anoniem erg makkelijk,,,
  Ja het is een tent die ook heel wat öpstootjes”heeft gekend,,,die altijd weer best zijn opgelost of afgehanmdeld door Rani,,,,,de laatste jaren is het uitgaans leven ,,,voor uitbaters vooral,,,,keihard en onvriendelijk geworden,,,door ons. de keurige stappers,,,en de iets minder keurige,,,maar wildwestverhalen worden er gemaakt door onwetende en of sensatiebakken,,,,de man,,,,heeft 30 jaar alleen zijn tent gerund,,,,zelf z,n deurbeleid,,,agressiebeleid,,en bartender muziekliefhebber,mensenvriend,,,overeind gehouden,,,,geen uitsmijters,,,geen andere hulp in en om de zaak en,,,,dat heeft hij jaren,,,vele jaren ,,,meer dan Geweldig gedaan ….En ja,,,,,de laatste paar jaren ,,,is er veel veranderd,,,maar niet hijzelf,,,,Hij was en is de toffe barkeeper,,,de toffe mens,,,de harde werker,,,die hij altijd is geweest en ja,,,,,inmiddels al even over de zestig doet hij nog steeds z,n vreslijke best door te gaan,,,,Voor de Mensen die denken te weten dat iemand als hij,,,dat hij,,,z,n schapies al op t drogen heeft en de sleutel allang had om moeten draaien,,,,en lekker naar suriname had moeten gaan ….JE ZIT ER ZO NAAST!!! Geen schapen op t droge,,,we leven in nederland ,,,weetje wel ,,,belastingland,ondernemerspestenland,,,ondernemers uitmelken land,,,Nee Deze hard werkende man ,,,,heeft z,n schapen niet op t droge,,,is ook niet erg,,,,maar klets niet wat je denkt ….lKlets wat je WEET!!! Zijn vrouw en hij zouden voor alleen al zijn gezondheid, de veranderde uitgaanssfeer. en t zware jarenlange nachtleven,,,,allang zijn gestopt,,,,als hij zelfs maar z,n lammetjes op t droge had!!!
  Maar nee het verkopen van de zaak is m niet gelukt om daarvoor in de plaats een klein iets op te zetten zodat hij een normaal pensioen zou kunnen gaan genieten op z,n 65 of zo…. en inmiddels,,,,,zitten er al vele AASGIErEN op t dak van de Carafon te wachten ,,,,tot ie dood gaatLe Carafon OF zelfs Rani,,,,dan heb je immers een zaak voor nix nada ,noppes,nul,komma,nul…..dus nee ,,,door zijn eigen eerlijkheid,openhartigheid is t tot nu niet verkocht,,,,MAAR,,,,
  WILLEN JULLIE MOOI NIEUWS OVER DE CARAFON……!!!!!!
  VANDAAG,,,,LAATSTE AVOND / NACHT,,,,Dat dit PrachtMens,Deze weergaloosgoede Barkeeper……deze jarenlange ECHTE NACHTBURGEMEESTER……er staat …
  VANAF MORGEN OCHTEND BESTAAT DE CARAFON NIET MEER!!!!! Dus als je nog een x wil voelen hoe en wat Carafon en Rany allemaal voor je “betekend”hebben de afgelopen dertig jaar,,,,Of ALS JE JE OPENSTAANDE REKENING NOG EVEN WIL BETALEN ; ) ( die je in goed vertrouwen kon bouwen!! Hmm
  of als je nog even wil kijken welk van alle commentaren kloppen,,,,GA DAN MAAR EVEN LANGS,,,ZEGT T VOORT<<<<
  VADAAG LAATSTE DAG CARAFON,,,,,LAATSTE DAG BARMAN RANI,,,EN NATUURLIJK z,n BLUESSS…en rock……
  MORGEN SLUITEN ZIJN DEUREN VOORGOED !!!
  verder natuuuuurlijk zo wie zo een heerlijk (uitgaans)weekend gewenst,,,,,waar jke t ook maar zelf leuk vindt om te gaan ,,,ENJOY!!!

 9. anthony says:

  ik ben nog geweest 25 april en nu 7 mei zijn ze inderdaad aan het verbouwen.
  jammer want het zal nooit meer zijn zoals het was geweest.
  ik zal het erg gaan missen.
  rani was een echte chillen barman.
  nooit geen problemen bij hem.
  ik begrijp dat rani al 2x een hartinfarct had gehad.

  ik zag vandaag dat er een nieuwe eigenaar in zat vol in de verbouwing.
  ze gaan ongeveer over veertien dagen open.
  het zal niet worden zoals het was.die zaterdag daar op.
  en vermoedelijk mag je daar ook niet meer roken en vermoedelijk is het niet meer s’nacht’s open.
  laten we eens zien hoe het word.
  het zal niet worden zoals bij rani.
  rekening betalen doet rani ook niet moeilijk over dan betaal je volgende week wel.
  mischien omdat ik een vaste klant was.

  waar ik me vooral aan stoor is dat mensen gaan roddelen over La-Carafon.
  overal is er rottigheid geweest.
  rani lost het liever zelf op.
  er werd bijna nooit gevochten.

  vergelijk het met een anderen café dan valt het reuzen mee bij rani.
  als de politie kwam dan had rani het probleem opgelost.
  dezen man mag van zijn oudendag en zijn pensioen gaan genieten met alle respekt.

  hij zat er al vanaf 1988.hij had het ruim 26 jaar volgehouden of mischien wel langer.
  en hij had nog 4 jaar door mogen gaan voor mij betreft.
  helaas zal rani het wel willen helaas staat zijn gezondheid het niet meer toe.
  overal komt een einde aan.
  waar vind je nou een multi culturieel café bijna nergens meer.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.