Europa

Gepost op June 18, 2003 door

Lang geleden, in het land Canaan (bij Maastricht de grens over, doorrijden tot aan de zee en dan linksaf, na een tijdje weer rechts), leefden Agenor en Telepfassa. Zij hadden vijf zonen en één dochter, Europa genaamd. Zeus was in die tijd oppergod en stond bekend om zijn goede smaak op het gebied van vrouwen en om zijn excentrieke versiermethoden. Zeus werd verliefd op Europa en vermomde zichzelf als witte stier. Europa was zo onder de indruk van deze prachtige stier, dat ze op zijn rug klom. De stier rende het water in en zwom weg, naar wat nu Kreta heet. Daar baarde ze hem drie zonen: Minos, Radamanthis en Sarpedon.

Tot zover dit lesje mythologie. Dit werelddeel is dus genoemd naar een tjik met een stierenfetisj.

Over tot de orde van de dag: het Griekse restaurant Europa aan de Gildstraat. Het restaurant is eenvoudig ingericht, de enige decoratie is een aantal muurschilderingen met Griekse taferelen en een visnet aan het gipsplafond. Het bedienend personeel was oke, niet overdreven vrolijk of chagrijnig. Ze zijn in elk geval niet opdringerig, niemand kwam ons vragen of we nog wat te drinken wilden toen ons eerste kannetje witte wijn op was. Maar om eerlijk te zijn vind ik het wel prettig als er gevraagd wordt of ik nog wat wil drinken, want dan hoef ik m’n vinger niet op te steken.

Dan het eten zelf. Ik ben een paar keer in Griekenland geweest, en ik kan zeggen dat in het algemeen het Griekse eten in Nederland beter is dan in Griekenland. Dat is bij restaurant Europa geen uitzondering. Sterker nog: dit eten was VEEL lekkerder dan wat je in Griekenland doorgaans voorgeschoteld krijgt. Ja, zelfs lekkerder dan wat je in veel Griekse tenten in Nederland opgediend krijgt! Alle standaard Griekse gerechten als gyros, souflaki, suzuki, bifteki enzovoorts zijn er te krijgen.

Maar waar Europa echt in uitblinkt zijn de specialiteiten! Als voorgerechten deelden we een calamari-salade en tzatziki met brood. Uit de kunst! Als hoofdgerechten hadden T. en Oxy lamsbouten, B. had stukjes varkenshaas en ik had gehakt gevuld met feta met een spiegelei erop (de cyclopes-schotel). Het eten was lekker gekruid maar niet te. De frieten die je er bij krijgt waren knapperig, het groenteprutje smakelijk, de salade fris, zelfs de rijst was top! Verder, voor veel Nederlanders misschien het belangrijkste: de porties vlees waren enorm!

De prijzen van dit alles waren, zoals men dan zegt, marktconform. Niet echt hoog, maar ook niet echt laag. Zo rond de 15 euro voor de hoofdmaaltijd, rond de 8 euro voor de voorgerechten. Maar de kwaliteit was hoog, wat uiteindelijk het cijfer ten goede kwam.

Ambiance: 6,5
Smaak: 8,5
Bediening: 6.5
Prijs/kwaliteit: 8,5

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.