De Viersprong

Gepost op June 13, 2003 door

Na het bekijken van weder zo’n Japanse kneiter in EKKO – in een filmzaaltje waar de temperatuur ongeveer 45 graden klein nulletje c bedroeg – hadden J. en ik een ernstige dorst gekregen. O’Reilly’s aan de Adelaarstraat was te vol, dus liepen we een stukje door en belandden in cafe De Viersprong.

Pittoresk gelegen aan de Willem van Noortstraat op een, ehrm, viersprong en tegenover Harry’s Kippenpaleis biedt De Viersprong alles wat je van een goed buurtcafe verwacht: een biljart, een paar kaartende stamgasten, een dorpsgek en een barvrouw op leeftijd die gemoedelijk meekwebbelt over dit en dat maar intussen met strakke hand de leiding heeft over het geheel. De Viersprong is zo’n plek waar je ieder moment verwacht dat Simon Carmiggelt binnen komt wandelen. Maar dat gebeurde gisteravond niet, en morgenavond ook niet, want Simon Carmiggelt is dood.

J. en ik waren echter springlevend en dronken aan de kleine bar Amsterdammers van 1 uiro 70. De rust van het cafe daalde op ons neder en zo konden wij in het reine komen met onze ziel, die na het zien van al die Japanse smerigheden (‘Trek jij die hond even af?’) en het brute geweld danig besmeurd was geraakt. Toen we tegen twaalven het cafe verlieten, waren we geestelijk geheel schoongewassen.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.