ACU

Gepost op June 2, 2003 door

Al zeseneenhalf jaar woon ik in het Utrechtse stadje U. en nog nooit ben ik in het ACU geweest – een grote schande voor een parttime-anarchist als ik. Zaterdag is die schande dan eindelijk uitgewist: van T. moest ik die avond naar een bandje bestaande uit vijf Russische tjiks gaan koeken. In het ACU, inderdaad.

Bij binnenkomst, zo rond een uur of 22, belandde ik meteen in een timewarp. Het was ineens begin jaren negentig, toen ik in het Groningse stadje G. woonde en daar tenten als VERA en Simplon frequenteerde. Een glas bier kostte toen twee gulden, als je vanuit een cafe iemand wilde bellen moest je aan de barman een grijze telefoon met een snoer en een draaischijf vragen en het internet was een overkoepelende organisatie voor zeevissers.

Terug naar nu. Volgens mijn collega Jack Nouws is zelfs chips eten (helaas geen Krek Snek) in het ACU een politieke daad, en inderdaad: het publiek zag er behoorlijk axie-bereid uit. Of misschien hielden ze mij allemaal voor de gek en was het gewoon een vintage-retro kraakstylee die ze droegen. Zelf was ik in ieder geval ook tot axie bereid, namelijk het drinken van bier, een taak waar ik mij grondig van kweet. Een Amsterdammer kost in het ACU maar 1 uiro 60 (cola maar 1 uiro) en dat is prettig, zeker als de temperatuur in zowel cafe als concertzaal zo’n 45 graden klein nulletje c bedraagt.

De band, waarvan de zangeres een soort Nina Hagen rip-off was, boeide mij maar zeer matig, zodat ik maar weer in het cafe voor de concertzaal ging zitten. Het was ГОРЯЧО, om de zangeres maar eens te citeren – gelukkig was het in de gang naar de wc’s nog enigszins uit te houden (dit is tevens de plek om te vozen, vertelde een vaste bezoekster mij).

Na het concert was het tijd voor de maandelijkse Kitty-avond: dansen voor lesbi’s, homo’s en hetero’s. Aangezien ik hetero ben bleef ik dus maar hangen en dat bleek een goed besluit te zijn. De dj’s van dienst draaiden een soort van overtreffende Russische rakettrap van eclectisch: Nelly, Joy Division, Sisters of Mercy, The Prodigy, SL2, wat hip-hop (van wie is die plaat met een sample van Edie Brickell? Vet zeg!), Rage Against The Machine, etc. We kregen een beetje een euforisch schoolfeest-gevoel en iedereen ging uit zijn/haar dak tot aan zijn/haar naad.

De nacht werd afgerond in de muziektent op het Lepelenburg (ambiance: 10) alwaar de ghettoblaster van T. de Greatest Hits from 1992 ten gehore bracht, appelsap van Dr Siemens (ook een betrouwbaar adres voor uw mobiele telefoons) werd genuttigd en de zon opkwam en zag dat het goed was.

Bonusvraag: waar staat de afkorting ACU voor? Pots uw antwoord bij de opmerkingen!

Reacties (1)

 

  1. Anonymous says:

    Auto Centrale Utrecht

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.